zondag 24 juni 2012

Nog één dag om te genieten van de witte asperge!

Het aspergeseizoen 2012 is bijna ten einde. Vandaag is het Sint Jan en dat betekent dat de aspergetelers stoppen met telen om zo de aspergeplant niet uit te putten en de kwaliteit te garanderen. Nog één dag dus om te genieten van het witte goud.
En met asperges kun je veel kanten op: grillen en verwerken in een salade, rauw met olijfolie, zout en peper als slank hapjes of klassiek met ham, eieren en botersaus. Ook in een soep zijn asperges heerlijk! In die van mij vormen ze een perfecte combi met truffelolie, een heerlijke combinatie!
Voor mijn soepje (als klein sjiek voorafje voor twee personen) nam ik: 300 gram asperges, 200 ml water, 50 ml room, een flinke klont boter, truffelolie, 1 klein boullionblokje (voor 200 ml) zout en peper, maïzena en peterselie als garnering.
Schil de asperges met een dunschiller en snijd ze in kleine stukken. Zet een pan op met het water en laat het boullionblokje erin oplossen. Voeg de asperges, de boter, de room, twee theelepels truffelolie en zout en peper toe en breng aan de kook. Kook tot de asperges gaar zijn en vis dan de kopjes of punten van de asperges eruit (het lekkerste gedeelte van de asperge!) en zet deze even apart. Pureer dan de soep met een staafmixer glad en romig en zet weer op het vuur met de aspergepunten. Voeg wat maïzena toe om de soep iets dikker te maken en serveer in een mooi glaasje met een drupje truffelolie en een toefje peterselie.

als klein voorafje in een glaasje


Of als heerlijk voorgerecht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten