zondag 20 mei 2012

Pimp je groente

Rode kool met een appeltje en kaneel
Twee ons groente per dag. Dat schrijft Voedingscentrum Nederland ons voor. Maar eens raakt je inspiratie op. Altijd maar die gekookte bloemkool of broccoli met dat zelfde saaie groentesausje gaat een keer vervelen. Ik heb de oplossing: pimp je groente! Met een paar simpele toevoegingen, verschillende combinaties of een andere wijze van bereiden, maak jij je groente weer helemaal hip!


Ik geef je een aantal van mijn tips hoe je groente nét iets lekkerder maakt. Heb je zelf ook een suggestie? Laat het weten! Ik ben benieuwd!


Pimp je rode kool: Voeg aan een doodgewoon potje rode kool wat in blokjes gesneden appel en een snufje kaneel toe. Je weet niet wat je proeft!


Pimp je sperziebonen: Kook de sperziebonen beetgaar en wok deze in een beetje olie, met knoflook en citroenrasp nog een paar minuutjes voor een lekker en verrassend resultaat.


Pimp je bloemkool: Kook de roosjes bloemkool beetgaar en haal ze door een bierbeslag met kerrie. Frituur ze vervolgens een paar minuten in hete olie tot de roosjes goudbruin zijn. Strooi er nog wat zout over.

Pimp je prei: Rooster wat pijnboom- en zonnebloempitten. Snijd de prei in ringetjes en kook beetgaar. Maak een roux (50 gram boter, 60 gram gezeefde bloem) en voeg wat boullion toe, zodat je een mooie saus krijgt. Voeg de pei en de pitten erbij, roer om en serveer.


Pimp je spruitjes: Kook de spruitjes beetgaar en laat ze uitlekkern. Bak spekblokjes uit in een pan en snijd een uitje fijn die je ook even meebakt. Voeg er wat provençaalse kruiden bij en laat de spruitjes nog zo'n 5 minuten meebakken.
Combineren: Combineer eens bloemkool met broccoli en wok ze in een beetje olie met knoflook, soyasaus, gember en een scheutje chilisaus. Lekker met een speklapje en rijst!


Combineren: snijd courgette, prei en champignons fijn en wok deze in olie. Voeg een half bouillonblokje toe die je verkruimeld en een scheutje water en laat 5 minuten op hoog vuur wokken.


En als je helemaal geen inspiratie hebt: draai wat potjes met (groente of zwarte) olijven, augurken, geroosterde paprika's en fetakaas (op olie) open, snijd dit fijn, was (krop)sla, mik dit alles bij elkaar, gebruik een theelepel van de olie van de fetakaas als dressing, en voilá, klaar is je snelle salade!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten