maandag 14 mei 2012

De Koningin onder de groente: asperges!

Ze liggen al weer een aantal weken in de schappen van de groenteboer en we kunnen traditiegetouw nog tot Sint Jan van ze genieten (24 juni): de asperge!!! Deze groente, die ook wel de Koningin onder de groente wordt genoemd, is heerlijk met een gekookt eitje en ham, maar kan ook prima gegrild in een lauwwarme salade, of in een hartige taart gemengd met groene asperges.

Deze voorjaarsgroente heeft zelfs een heuse website,
www.asperge.nl, waar diverse leuke weetjes te lezen zijn over de asperge. Wist je bijvoorbeeld dat een stengel op een warme dag wel zo'n 7 cm groeit? En wist je dat er asperges zijn in vijf kleuren? Er zijn witte asperges, witte met een violet gekleurde kop, groene asperges, groene met een violet gekleurde kop en zelfs een paarse asperge! Wist je dat de Nederlander per jaar gemiddeld 780 gram asperges eet? En dat asperges één van de slankste groentes zijn? Er is vrijwel geen ander voedingsmiddel dat zo weinig calorieën bevat als de asperge. Maar pas dan wel op met de saus!

Tip: leg asperges vóór dat je ze gaat schillen een half uur in koud water. Dan schilt het een stuk makkelijker!

Nóg een tip: wist je dat je zowel groene als witte asperges ook rauw kunt eten? Ideaal voor een mager hapje bij de borrel: Schil de asperges en snijd er daarna met en dunschiller dunne linten vanaf. Doe ze in een kom en maak een vinaigrette van mosterd, olie, (frambozen)azijn, kervel en zout en peper en overgiet de asperges hiermee. Verdeel de linten over mooie kleine glaasjes en geef er er een klein vorkje bij.

Hier het recept zoals ze onlangs bij Het Keukenprinsesje op het menu stonden:


Nodig:

witte asperges (zo'n 600 gram voor 2 personen)
6 plakken beenham
3 hardgekookte eieren
aspergesaus van Knorr
roomboter

Schil de asperges en kook ze in een ruime pan met water in zo'n 10 á 15 minuten gaar.
Kook de eieren gaan en snijd ze in kleine stukjes of haal ze twee keer door de eiersnijder, één keer horizontaal en één keer verticaal, dan krijg je kleine reepjes. Ook kun je ze door een draadspaan heen drukken. Breng op smaak met wat zout en peper.


De saus is lekker makkelijk uit een pakje van Knorr, maar beviel goed! Doe 200 ml water in een pannetje en doe hier de saus bij, breng aan de kook en voeg later nog wat klontjes (room)boter toe. Een heerlijke botersaus, die perfect pastte bij de asperges!

Bak de plakken beenham in een klontje (room)boter even aan en leg de asperges op het bord. Verdeel er per bord drie plakken beenham over de asperges en doe daar de eierkruimels over. Ten slotte de saus over de 'voetjes' van de asperges. Ook serveerde ik er wat gekookte aardappelen bij, die in combinatie met de saus ook heerlijk waren! Het was smullen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten