dinsdag 8 mei 2012

Supersnel en lekker: Frittata met ui, tomaatjes en salami


Frittata

Dit recept is voor de momenten dat je even snel iets in elkaar moet flansen. Je kunt eindeloos variëren in dit recept, dus trek dus je koelkast open en mik wat bij elkaar in de pan. Bijvoorbeeld prei, champignons en kip, asperges met ham, of vegetarisch met paprika, aubergine en courgette.
In dit recept heb ik gekozen voor ui, tomaatjes en salami en geraspte kaas. Dit had ik toevallig allemaal nog in huis en de combinatie was heerlijk!

Hoe maak jij ook zo'n heerlijke frittata? Het recept is voor twee personen, die van één frittata kunnen eten. Wil je dit recept voor 4 personen maken? Verdubbel dan de ingrediënten.


Je hebt nodig: 2 grote of 3 kleine aardappels, 2 middelgrote uien, 1 knoflookteen, salami (een worst of plakjes), 20 cocktailgtomaatjes of 5 trostomaten, geraspte kaas, room (ongeveer 100ml), provençaalse kruiden, zout en peper, olijfolie.

Schil de aardappels, snijd ze in plakjes en kook ze in 10 minuten beetgaar. Laat uitlekken in een vergiet en maak je groenten schoon: schil en snipper de ui, rasp de knoflook, snijd de tomaatjes (haal wel de zaadjes eruit) in blokjes, snijd de salami in kleine blokjes.

De tomaat, ui en de eieren
Verhit een grote koekenpan met anti-aanbaklaag (die ook in de oven kan) en doe hier wat olie in.
Verwarm ondertussen ook de grillstand van je oven voor.

Fruit de ui en de knoflook aan. Laat het zachtjes bakken, tot de uien glazig zijn. Als het te hard gaat, wordt de knoflook bitter. Voeg de plakjes aardappel toe, de tomatenblokjes en de salami.
Klop ondertussen zes eieren los in een kom met een scheut slagroom (ongeveer 100 ml), zout en peper en provençaalse kruiden (maar je kunt ook naar eigen smaak kruiden toevoegen).

In de pan
Schik de groenten en plakjes zo in de pan dat alles mooi verdeeld is, als je er straks punten van snijd. Verdeel dan het eiermengsel erover zodat de aardappels en groenten zover mogelijk onder staan. Verdeel de geraspte kaas erover en bak een minuut of 5 op half vuur. Als de onderkant van je frittata gestold is en mooi bruin (daarvoor moet je even met een spatel onder je frittata spieken)
zet je de frittata, met pan en al, nog zo'n 5 minuten onder de voorverwarmde grill.

met de tomaten groentesoep

Haal uit de oven en snijd de frittata in punten en serveer met een vers plukje peterselie. Ik serveerde de frittata met een kop heerlijke rijkgevulde tomaten-groentesoep met rundergehaktballetjes die ik zondag al had gemaakt. Daar komt binnenkort ook een recept van op de site.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten