zondag 27 november 2011

Home-made

 Niets lekkerder dan home-made food, zelfgemaakt dus. Dat trotse gevoel wanneer je je voorraadkast opent en je potten zelfgemaakte appelmoes of jam ziet staan.
De weckpot is gedecoreerd met een
lapje stof met ruitjespatroon
Ook heerlijk op een druilerige zondag: huisgemaakte uiensoep afgemaakt met een gegratineerd stokbroodje met kaas. En allemaal zelfgemaakt. 'From scratch' noemen ze het in Amerika oftewel: vanaf niets beginnen.


Onlangs heb ik nog een pot zelfgemaakte appelmoes gemaakt, met kaneel en sinaasappelrasp.
Ook zelf maken? Neem dan een kilo appels. Dat mogen Goudrenetten zijn, moesappels bij uitstek, maar je kan ook prima Jonagold gebruiken. Zelf heb ik de appels gebruikt bij mijn tante uit de tuin, maar ik heb geen idee welk soort dit is.


Zelfgemaakte vanillesuiker

Snijd de appels in kleine blokjes, of laat ze groter als je een wat grove moes wilt. Doe de appels in een pan met een laagje water en zet deze op het vuur. Voeg zo'n 100 gram vanillesuiker toe. Die van mij is ook home-made: vanillestokjes die ik gebruik in andere recepten gooi ik niet weg, maar doe ik in een suikerpot. Een paar keer schudden, een paar dagen wegzetten en voila: je zelfgemaakte vanillesuiker! Heb je dit thuis niet, voeg dan suiker toe en het merg uit een vanillestokje. Voeg ook twee eetlepels kaneel toe, het sap van een halve citroen en de rasp van een halve sinaasappel.

Mijn suiker collectie (v.l.n.r.)
(gewone) witte kristalsuiker,
donkerebastersuiker, rietsuiker
en home-made vanillesuiker


Zet de pan op hoog vuur en schep de massa om. Als de appels aan de kook zijn, zet het vuur laag en laat nog een half uurtje pruttelen tot de appels moes zijn geworden. Schenk de appelmoes in (schone!) weckpotten, zet deze op de kop op een theedoek en als ze afgekoeld zijn zet je de in te voorraadkast, voorzien van een datumlabel wanneer je de moes gemaakt hebt. Of je serveert, net als ik, de moes gelijk bij het avondeten (bij de rode koolstamppot met hacheegehaktballen) én bij het toetje (Biologische vanilleyoghurt met warme moes...) Smullen maar!


zaterdag 8 oktober 2011

Snackzonde(n)

 
Een zoete snack uit de frituur: Spaanse Churros! Olé
Snacken komt, net als alle vette, slechte voeding uit Amerika. Het is ontstaan vanuit het 'eten op straat' in Amerika dat overwaaide naar Nederland. In de jaren vijftig kwamen de snackbarretjes als paddenstoelen uit de grond en verkochten ze kroketten en patatjes met mosterd. Tegenwoordig heeft de snackbar een assortiment van minstens twee a4-tjes en valt er elke maand een heus krantje op onze deurmat met de nieuwste 'Megadeals, een arsenaal aan hamburgers en kinderboxen met kekke speeltjes' van de plaatselijk snackbar.

Ook zwanen hebben hun snackzonde...

Het is niet gezond, maar oh zo lekker! Snacken! En dat mag best (Ja, dat mag best Sonja en Dr. Frank). Eén keer per week moet je jezelf een lekker makkelijk momentje gunnen, met een lekkere snack.
Daarom mijn eigen snackzondes op een rij. Een top-vijf:

1. Vietnamese Loempia's met chilisaus (niet de dikke, maar de lekkere dunne)
2. Broodje kroket met mosterd (gewoon tussendoor of na het stappen)
3. De 'gewone' hamburger van MC Donalds (vooral die éne augurk... Lovely!)
4. Raspatat (soort van aardappelpoeder in frietjesvorm)

5. Zwembad / Pretpark Patat (hij is geler, dikker én lekkerder)
En laten we wel wezen, tegenwoordig ben je meer geld kwijt voor de welbekende aardappels, vlees, groente dan voor een snelle snack. Het moet toch pot-jan-dorie niet gekker worden! Kom maar door met dieVettax. Maar wel nadat ik mijn snackmomentje heb gehad. Dank u!

Cupcakes decoreren


Klaar-voor-de-start!!
Na de workshop taart decoreren ben ik geïnspireerd geraakt door het decoreren en dat kan natuurlijk ook op cupcakes! Dr. Oetker snapt dat ook en heeft een aantal nieuwe producten op de markt gebracht waarmee alle keukenprinsesjes thuis mee aan de slag kunnen. Ik probeerde de chocoladecreme, de botercreme, marsepein, de eetbare bloemetjes en de kleurige- en chocoladestiften. Nadat de cupcakes waren afgekoeld kon het decoreren beginnen!!!

Ik heb twee 'batches' gemaakt: één met chocoladedecoratie en één met marsepein.
MMM Marsepein

Choco 'batch' (Mnonmnon)
Het marsepein heb ik uitgerold, uitgestoken in verschillende vormpjes en deze op elkaar gelegd en ze bezaaid met eetbare zilveren parels, de eetbare bloemetjes en de kleurige stiften. De chocolade cupcakes werden gedecoreerd met chocoladecreme, chocostiften en eetbare zilveren parels.

Moedertjelief en zusje Kim hebben er heerlijk van gesmuld. En ikzelf natuurlijk. Met mate, ahum...

Wordt vervolgd...
Want! WANT!! Ook de Welkoop, jawel de winkel van de boerenklompen, laarzen, tuingereedschap en vissenvoer, verkoopt sinds kort óók allerlei fijne producten voor het decoreren van taartjes en cupcakes. Zelfs het merk 'Wilton' (voor de kenners: hét taartdecoreermerk) hangt/ligt/staat in de schappen bij de Welkoop. En dat allemaal bij mij om de hoek! Ik heb al flink ingeslagen en de fondant ligt klaar om uitgerold te worden....

woensdag 5 oktober 2011

Workshop taart decoreren


Dit stond klaar

Vriendinnetje Frida en ik hebben onlangs een workshop Taart decoreren gevolgd van Taart Nouveau uit Zwolle. Dit betekent dat mijn 'eten- op-feestjes-assortiment' uitgebreid is met het zelf maken van die mooie gedecoreerde Amerikaanse taarten.

Bloemetjes
Op een warme (lees: snikhete) zaterdagmiddag werden we welkom geheten in het buurtcentrum van Holtenbroek in Zwolle waar we met zes vrouwen aan de slag gingen. We begonnen met een biscuitdeeg die we vervolgens mochten doorzagen, vullen met botercreme en aardbeienvulling en bekleden met fondant.

Decoreren!


Bekleed met fondant

En toen mochten we echt de Crea Bea uithangen en gingen we aan de slag met het kleuren van fondant en het maken van decoraties met 'plunger cutters, rolling pins, smoothers en edgers'

De taart van Frida

Het voorbeeld



De andere dames druk aan het decoreren



In mijn hoofd had ik een idee in gedachten wat ik wilde gaan maken. Normaliter stap ik gelijk over op een veel beter idee (wat meestal minder goed uitpakt). Deze keer heb ik me echter goed aan het plan gehouden en het heeft gewerkt!! Het eindresultaat van vier uur friemelen met fondant was een strakke witte taart, met zwart en witte bloemetjes. Afgemaakt met eetbare zilveren pareltjes en eetbaar shimmer powder. Heul chique!

 

Tijd om aan te snijden

Inmiddels heeft iedereen mee kunnen genieten van de verhalen over de workshop en zijn er een aantal die ook daadwerkelijk hebben kunnen genieten van de taart (graag gedaan lieve broer, schoonzus en TV Oost redactie van En Dan Nog Even Dit). En nu kunnen jullie gaan genieten van de foto's.



Vulling! Yeajh!




Bladerdeeg worstjes



Bladerdeeg worstjes
Klaar voor gebruik
Ze zijn alom geprezen. Ze zijn onmisbaar op feesten en partijen. Ze zijn 'piggs in blankets'.
Of, zoals ik ze noem: bladerdeeg worstjes. Het recept is easy, iedereen kan het maken en ze mislukken zelden. De laatste keer dat ik ze maakte was voor onze meidenavond en ze waren (zoals altijd) binnen no-time op. De hoeveelheid die ik hieronder als recept geef, lijkt veel, maar geloof me, aan het einde van het feestje vind je alleen nog kruimels in de schaaltjes waarin je ze opdiende.
Bestrijken met losgeklopt ei

Nodig (voor ca. 120 stuks)
30 velletjes bladerdeeg
4 blikjes cocktailworstjes (van ca. 27 stuks)
1 losgeklopt ei

How-to

Een tafel vol lekkernijen
tijdens de meidenavond
Laat de velletjes bladerdeeg een beetje ontdooien. Snijd de plakjes eerst doormidden en daarna schuin, zodat je vier langwerpige driehoekjes krijgt. Leg een cocktailworstje op de breedste kant en rol op tot je een soort mini-croissantje krijgt. Leg de worstjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat, bestrijk ze met het losgeklopte ei en bak in de (voorverwarmde) oven op 200 graden in ongeveer 15 á 20 minuten goudbruin. Even laten afkoelen en voilá!

Voor de variatie
- Bestrooi de worstjes vóór ze de oven ingaan met wat geraspte oude kaas
- Bestrijk de worstjes vóór ze de oven ingaan met wat gedroogde Italiaanse of Provenciaalse kruiden
- Maak grote bladerdeegworstjes met gewone knakworstjes uit blik. Snijd dan de bladerdeeg plakken niet in vieren, maar schuin in tweeën.  Ook deze kun je bestrooien met kaas of kruiden.



vrijdag 17 juni 2011

Perzik crumble



Wanneer je, zoals ik, altijd té veel fruit inslaat tijdens het boodschapshoppen, wil het nog wel eens gebeuren dat het één en ander (lees: kilo's) bruin en met plekjes en vlekjes, richting prullenbak verdwijnt. Wanneer je niet tien perziken, appels of pruimen op één dag wilt wegwerken 'omdat-ze-nog-maar-één-dag-te-leven-hebben' heb ik de oplossing: de crumble!!!
 
Tadaaa! Het resultaat (klein detail: als je goed kijkt in mijn broodrooster zie je mij de foto maken)
Oftewel, een kilootje iets te rijp fruit, overladen met een deegkruimelmix van boter, bloem en (vanille)suiker, hop de oven in op 200 graden en binnen twintig minuten staat je een dampende crumble toe te staren, wachtend om aangevallen te worden.

zaterdag 11 juni 2011

Zelfgemaakte pizza

Ding-dong (of eigenlijk klop-klop, onze bel is al een tijdje kapot...) en daar stond hij dan! De pizza-man met in zijn hand een dampende doos met daarin, jawel: een Pizza Sakine! Oftwel: een pizza met tomaat, salami, kaas, paprika's, ui én champignons! Mmm, het was smullen geblazen. Zelf maken? Easy-peasy

Nodig 
- (kant-en-klaar) pizzadeeg                     - oven
- 2 blikken gezeefde tomaten                - deegroller
- oregano                                             - mixer
- ongeveer 10 plakjes salami                - bakpapier
- één rode, één gele paprika                 - mengkom
- 2 middelgrote uien
- een doosje champignons
- geraspte kaas
- 3 bolletjes mozzarella
- zout en peper
- olijfolie

Bereidingwijze
->  Bekleed een bakplaat met bakpapier, verwarm de oven voor op 220 graden Celcius (Heteluchtoven 200 graden Celcius) Tenzij anders aangegeven op verpakking pizzadeeg.
->  Snijd alle groenten in flinterdunne reepjes (paprika), halve ringetjes (ui) en plakjes (champignons)
-> Snijd ook de mozzarella vast in plakjes
->  Maak je pizzadeeg zelf of kijk voor bereidingswijze op de verpakking en laat het even rusten
->  Doe de gezeefde tomaten in een kom en snijd ze met twee messen kruislings tot een tomatenbrij. Meng hierdoor wat olijfolie, oregano en breng op smaak met zout en versgedraaide peper.
-> Bestuif je werkblad (én je deegroller) met een beetje bloem en rol je pizzadeeg uit tot een grote lap, er grootte van je bakplaat.
->  Verdeel je gezeefde tomaten-mengsel met de achterkant van een lepel over je pizzadeeg.
->  Leg daarop de plakjes salami en daarop de gesneden groenten
->  Bestrooi met beetje oregano en zout en peper en bestrooi rijkelijk met de geraspte kaas. Verdeel daarover weer de plakjes mozzarella.
-> In de oven in ongeveer twintig minuten gaar laten worden.

Vega-versie
Voor een vegaversie laat je de salami achterwege en voeg je bijvoorbeeld artisjokharten (uit blik) en kappertjes toe

Vis-versie

Voor een versie met vis laat je de salami achterwege en verdeel je een blikje uitgelekte tonijn/zalm of voeg je garnalen en mosselen toe aan je pizza.

Wat is jouw favo zelf-gemaakte-pizza recept? Deel het met ons!

zondag 29 mei 2011

Feest!!

Waarom ik zo van verjaardagen houd 

 

Tijdens mijn verjaardag en die van vriendlief is het bij ons altijd dubbel feest! Weken van voorbereiding gaan eraan vooraf: over de juistje taartjes, hapjes en knabbeltjes. Want tijdens verjaardagen ga ik los! Het mooiste verjaardagscadeau zijn de oh's en de ah's als ik trots met mijn überhippe hapjesschaal rondga.


Bladerdeegbakje gevuld met filet américain
Inspiratie haal ik overal vandaan: boeken, kookprogramma's, tijdschriften, foodblogs én niet te vergeten verjaardagen! Op verjaardagen let ik namelijk extra goed op de hapjesschaal en als ik iets niet direct kan plaatsen vraag ik gewoon aan de gastvrouw wat er precies geserveerd wordt. Zo doet mijn verjaardags hapjesschaal, me denken aan de hapjes op verschillende verjaardagen die ik in de loop der jaren heb afgekeken.

Tante Jocé die altijd een hapjesschaal laat komen door een cateraar is een grote inspiratiebron geweest. Zo kwamen in de loop der jaren cherrytomaat met filet américain, maar ook de zalm-romkaaswraps en de krabcocktail in een chique glaasje ook op mijn hapjesschaal terecht. Dank aan de cateraars dus uit Slagharen voor de inspiratie die ik heb opgedaan door hun hapjes.
Amuselepel zalm - komkommer - limoenmayonaise
Een tijdje geleden hielp ik mee tijdens de workshop 'Hapjes maken' bij cateraarster Lammy van Ommeren in Hasselt. Samen met haar dochter Meike, tevens vriendin, werden de handen uit de mouwen gestoken tijdens deze workshop. Ook hier weer veel inspiratie opgedaan. Van aardbeien, mascarpone met balsamicostroop tot chorizo, olijven en zongedroogde tomaatjes geregend aan een takje rozemarijn. 
Gebakken knoflook chili garnalen






Nog een paar weken en dan mag ik weer beginnen aan mijn lijstjes en voorbereidingen want 1 juli ben ik jarig!!! Graag hoor ik van jullie welke hapjes er bij jullie op verjaardagen rondgaan. Wellicht belandden ze ook bij mij op de schaal!