In het voorwoord staat het volgende te lezen:
'Iedere
generatie heeft een aantal bakrecepten, die bewaard moeten blijven.
Daarvan zijn de lekkerste in dit boek samengesteld. Sterk gekruide
peperkoeken, marmertulband, Berlijnse appeltaart, savarin met
aardbeien en Engadiner amandelschijven zijn alvast een paar
voorbeelden.'
Ik maakte een lekker snel en makkelijk recept uit het boekje, genaamd 'Koffiegebak'. Een ontzettend handig recept voor als je schoonouders zondagochtend bellen dat ze langskomen en je hebt niets lekkers voor bij de koffie. Dan biedt dit recept uitkomst, want de ingrediënten voor dit recept heeft iedereen vaak wel in huis. Ik heb (natuurlijk) wel mijn eigen draai aan het recept gegeven. In het recept wordt jam gebruikt en wordt het gebak, na het bakken, afgeglazuurd. Ik heb er echter mini-appelflapjes van gemaakt, met vanillesuiker en kaneel en de flapjes voor het bakken bestrooit met kristalsuiker.
Het grappige aan het boekje is dat elk recept zo geschreven, dat er niet apart een ingrediëntenlijstje wordt gegeven en dan pas het recept, maar dit wordt gecombineerd. Links lees je de ingrediënten en rechts wordt dan beschreven wat je ermee moet doen, zoals je op de foto kunt zien.
Om
het wat duidelijker te maken, zal ik je hieronder het recept nogmaals
geven.
Je hebt het volgende nodig voor het koffiegebak: 1 pakje (diepvries)bladerdeeg (circa 300 gram), twee appels, (zelfgemaakte) vanillesuiker, snuf kaneel, koffiemelk, kristalsuiker.
Vóór het bakken bestrooien met kristalsuiker |
Verwarm
de oven vóór op 200 – 225 graden Celcius. Schil de appel en snijd
deze in kleine blokjes. Meng met twee eetlepels vanillesuiker en een
snuf kaneel. Laat het bladerdeeg iets ontdooien, leg het deeg op
elkaar en rol met een deegroller uit tot een rechthoek van 24 x 32
cm. Snijd met een mes, of met een pizzasnijder, deze lap in
vierkanten van 8 x 8 cm. Leg in het midden van het deeg een lepeltje
appelmengsel. Vouw dan tot elke gewenste vorm, zoals envelopjes of
driehoekjes (ik maakte er driehoekjes van), leg op een met bakpapier
bekleedde bakplaat en bestrijk de bovenkant met koffiemelk (daar had
ik nog nooit van gehoord!). Strooi er wat kristalsuiker over en bak
het koffiegebak in de oven in ongeveer 15-20 minuten gaar en
goudbruin.
Maak ik zelf ook af en toe .
BeantwoordenVerwijderenSmaak en bite is superieur!!
"Ondanks" werd ik .... !?
BeantwoordenVerwijderen