vrijdag 13 juli 2012

Culi-cadeautje: Koekjesdeegmix in glazen pot


Ik kwam op Pinterest een ontzettend leuk cadeautjesidee tegen! Koekjesdeegmix in een glazen pot. De verschillende (droge) ingrediënten die je nodig hebt om koekjes te bakken zitten in de pot, laagje voor laagje op elkaar. Je hoeft er dus alleen nog maar de 'natte' ingrediënten als boter en eieren bij te doen en je kunt koekjes bakken! Heel leuk om als cadeautje of als bedankje weg te geven. En qua soort kun je natuurlijk eindeloos variëren: chocolade chip koekjes, M&M koekjes, kaneelkoekjes, amandelkoekjes, mueslikoekjes, enzovoorts.

Ik maakte twee potten M&M koekjesdeegmix mét een schepje muesli voor de gezonde touch. Ik versierde de pot met een lapje geruite stof en een touwtje, zodat je hem zo als cadeautje weg kan geven. En omdat er geen ingrediënten in de pot zitten die bederven, kun je het ook nog eens lang bewaren!

Voor een (goed omgespoelde) glazen pot van 500 gram inhoud, gebruikte ik een recept voor circa 10 koekjes. Daarvoor heb je nodig:

125 gram bloem

snuf zout
100 gram bruine basterdsuiker (mooie kleur voor het laagjeseffect)
50 gram gewone suiker
100 gram M&M's (ik heb ze eerst gesorteerd op kleur)
schep muesli

Weeg de ingrediënten goed af en schep ze voorzichtig in de glazen pot. Voor een goed laagjeseffect, druk je de diverse lagen tussendoor goed aan. Eindig met de M&M's en schep daar nog wat muesli over.


Het recept schrijf of typ je uit op mooi papier en schuif je onder de stof en het deksel.


De diverse laagjes zijn goed te zien

'Recept Koekjes'

Nog toevoegen: 85 gram ongezouten (gesmolten) boter, een half losgeklutst ei, een eidooier en een theelepel vanille (of vanille-extract).
1. Verwarm de oven op 170 graden Celcius en leg een vel bakpapier op een bakplaat

2. Klop het vanille-extract met het halve ei en de eidooier tot een luchtig geheel.

3. Doe alle ingrediënten in een kom en roer daar de gesmolten boter door en het eimengsel. Roer goed door elkaar

4. Schep voor elke koekje ongeveer 4 el deeg op de bakplaat (laat genoeg ruimte tussen de koekjes!)

5. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in ongeveer 15 á 17 minuten tot ze aan de randjes goudbruin gekleurd zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten