donderdag 5 april 2012

Abrikozentaartjes

Aanstaande maandag wordt mijn vriendlief alweer 25 jaar! En dat betekent dat ik weer helemaal 'los' maar gaan op het fabriceren van de leukste taartjes en lekkerste hapjes.

Op het menu voor aanstaande maandag staat onder andere: bokkepootjestaart (komt binnenkort recept van), aardbeienkwarktaart (Martijn's favoriet!) en abrikozentaartjes.


Martijn mocht ook de hapjes zelf uitkiezen, en omdat hij dol is op vleeshapjes, was voor hem de keuze snel gemaakt. Het wordt dus: pittige gehaktballetjes in ketjapsaus, rolletje ham gevuld met monchou en ui, omeletrolletje met kruidenroomkaas, filet américain in een bladerdeegbakje, osseworst op een roggerondje met amsterdamse ui, een gevuld eitje en een afgegarneerd kaaspuntje. En omdat ik dat zelf zo lekker vind: verse dadels gevuld met roomkaas (god-de-lijk!)

Natuurlijk mogen ook de worstjes in een jasje (van bladerdeeg) niet ontbreken en ook maak ik huisgemaakte kruidenstengels en is er hekenkaas voor op het stokbrood.


Leuk detail: 'vorkje van poedersuiker'
Mmm, dat wordt smullen! Om alvast in de stemming te komen hier het recept van de abrikozentaartjes die maandag op het menu staan:
Men neme: een pot abrikozen, bladerdeegplakjes, banketbakkersroom (kun je zelf maken, zie recept hieronder, of je gebruikt een kant-en-klare-mix, vind je in de supermarkt bij de bakproducten), losgeklopt eitje en wat rietsuiker (of gewone suiker).

Begin met het maken van de banketbakkersroom, dat doe je zo: Schraap het merg van 1 vanillestokje uit, doe dit bij 250 ml melk, schep er ong. 40 gram suiker bij en breng aan de kook. Roer twee eidooiers met de rest van de suiker los en roer er twee eetlepels bloem door. Voeg een scheutje van de hete melk toe en roer goed door elkaar. Doe het mengsel dan weer in de pan en roer goed door. Breng aan de kook en laat 5 min zachtjes doorkoken. Stort op een plaatje of bord, dek af met plasticfolie en laat afkoelen.
Laat de plakjes bladerdeeg iets ontdooien en verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de bladerdeegplakjes zó in
Vouw de hoekjes over de abrikoosjes heen
Snijd de hoekjes van het bladerdeeg diagonaal van elkaar op 2 cm van de rand in, in de vorm van een L. Vul een spuitzak met de afgekoelde banketbakkersroom en spuit in het midden van het bladerdeeg wat room. Leg daarop twee abrikoosjes, met de bolle kant naar boven. Vouw de hoekjes van het bladerdeeg over de abrikoosjes en druk op elkaar. Bestrijk de taartjes met het losgeklopte ei en strooi er wat (riet)suiker over. Laat het bladerdeeg vervolgens 10 minuten rusten in de koelkast en bak in een voorverwarmde oven af in ongeveer 25 á 30 minuten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten