vrijdag 20 november 2015

Frisse citroen meringue taart

In het Plus Magazine stond afgelopen zomer een heerlijk recept voor een frisse citroen meringue taart. Die moest ik natuurlijk uitproberen.

Het recept:
- 200 gr. bloem
- 15 gr. maïzena
- 100 gr. (witte) basterdsuiker
- 125 gr. boter, in blokjes
- 4 eieren
- 125 ml kookroom
- 75 gr. kristalsuiker
- rasp en sap van 1 citroen
- blindbakvulling (ik gebruik ongekookte witte bonen)

Meng de bloem met de maïzena en de witte basterdsuiker en een snufje zout. Kneed er de boter en 1 ei door tot een egaal deeg. Laat het deeg even een half uurtje rusten in de koelkast. Verwarm de oven op 180 graden en bestuif werkblad en deegroller met bloem en rol het deeg uit. Bekleed vervolgens een ingevette bakvorm met het deeg en leg er een stuk bakpapier op en verdeel de blindbakvulling erover. Bak circa 8 minuten in de oven en verwijder de blindbakvulling. Draai de oven terug naar 120 graden. Mix de room, kristalsuiker en de rest van de eieren tot een glad mengsel. Voeg de rasp en het sap van de citroen toe en giet over de afgekoelde bodem in de bakvorm. Bak dit in circa 30 minuten tot het gestold is. Laat de bodem goed afkoelen en maak vervolgens de meringue.

Voor de meringue:
- 2 eetlepels citroensap
- 4 eiwitten
- 125 gr. fijne kristalsuiker
- 125 gr. poedersuiker
- 10 gr. maïzena

Zorg dat de mengkom en gardes brandschoon en vetvrij zijn, omdat elk spoortje vet of eigeel ervoor kan zorgen dat je meringue niet luchtig wordt. Maak de kom extra schoon met citroensap en scheid de eieren dus voorzichtig. Klop de eiwitten een beetje luchtig en voeg een snufje zout toe. Voeg vervolgens lepel voor lepel de kristalsuiker toe. Doe dit lepel voor lepel en laat de suiker helemaal oplossen vóór je de volgende schep toevoegt. Dit is om een goed, taai schuim te krijgen. Klop circa 6 minuten, tot je volle, stevige glanzende pieken krijgt. Spatel vervolgens de poedersuiker en maïzena in delen voorzichtig door het eiwitschuim en doe in een spuitzak met een kartel spuitmondje.

Spuit de meringue in kleine toefjes op de citroentaart en laat onder een hete grill even bruinen. Let op: blijf bij de oven, want dit gaat snel! En genieten maar!! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten