Er kwam eens een konijn bij de bakker. 'Bakker, heeft u ook worteltjestaart?' 'Nee, zei de bakker, dat heb ik niet'. Konijn kwam de volgende dag terug en vroeg de bakker nogmaals 'Bakker, heeft u ook worteltjestaart?' 'Nee, dat heb ik niet.' Konijn droop af en de bakker dacht bij zichzelf: laat ik toch maar eens een worteltjestaart bakken voor dat lieve konijn. De dag daarop kwam konijn zijn bakkerij ingestapt en konijn vroeg: 'Bakker, heeft u ook worteltjestaart?' 'Ja!, zei de bakker, 'Ik heb worteltjestaart!' Waarop het konijn zei; 'Vies he?' ;-)
Wortel in een taart? Is dat wel een goede combi? Nou, ik kan je verzekeren dat het volgende recept heerlijk is! En ondanks dat er een flinke hoeveelheid wortel in de taart is verwerkt, proef je de wortel niet eens heel duidelijk terug. Het recept komt uit de Allerhande Taart! (no 9 2013) en ik heb mijn eigen interpretatie gegeven aan het choco-glazuur. Ik koos voor een chocolade-ganache als topping. Maar je zou ook een roomkaas-citroen topping kunnen maken, lekker fris!
Dit heb je nodig voor een taart (circa 20 personen)
1 sinaasappel (schoongeboend)
280 ml zonnebloemolie
400 gr. lichte basterdsuiker
4 eieren
600 gram winterpeen (geraspt)
1 bakje ongezouten pecannoten
1 bakje ongezouten walnoten
1 tl bakpoeder
1 el kaneel
1 el geraspte nootmuskaat
1 tl gemalen gember
mespunt gemalen kruidnagel
360 gram zelfrijzend bakmeel
Rechthoekige bakvorm (bekleed met bakpapier)
Voor de ganache:
250 gram pure chocolade (in kleine blokjes)
250 ml slagroom
50 gram witte chocolade
- Verwarm de oven voor op 150 graden. Rasp de oranje schil van de sinaasappel en rasp de winterpeen (let op je vingers!)
- Doe de olie, suiker, en eieren in een grote beslagkom en klop luchtig met de mixer. Spatel eerst de geraspte winterpeen en alle noten door het mengsel en dan het bakpoeder, de specerijen en sinaasappelrasp.
- Zeef het bakmeel boven de kom, voeg een mespunt zout toe en spatel alles goed door elkaar. Schenk het beslag in de bakvorm. Bak de worteltjestaart in circa 1 uur gaar in het midden van de oven. Controleer met een satéprikker. Komt de satéprikker schoon uit de taart? Dan is je taart gaar.
De 'finishing touch':
- Smelt de witte chocolade au-bain-marie (in een kom boven kokend water) en breng de room aan de kook in een steelpan. Breek de chocolade in kleine stukjes in een grote kom.
- Schenk de (kokend)hete slagroom over de chocoladestukjes en roer met een spatel er voorzichtig door. Blijf roeren tot de chocolade smelt en je een dikke pasta krijgt.
- Bestrijk de bovenkant van de (afgekoelde) taart met de ganache.
- Verdeel met een theelepel in strepen witte chocolade over en trek met een satéprikker een golvende beweging door de chocolade voor een marmereffect.
- Laat de ganache circa 15 minuten stollen en smullen maar!!!!!
Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.be . Adding your blog to
BeantwoordenVerwijderenour site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to
your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.
If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.
I hope to see you there soon!