zondag 24 februari 2013

Winterse kost: runderstoof met wortel en ui

Nu de kou weer terug is, en de lente nog ver weg lijkt te zijn, mag het nog: heerlijke winterse kost! Stampotten, rijk gevulde soepen en natuurlijk stoofpotten.

Bij ons staat op winterse zondagen vaak runderstoof op het menu. Een heerlijke stoofpot die je hele huis vult met een heerlijke aromatische geur en waar je na wat voorbereidend werk geen omkijken meer naar hebt.

Voor dit recept (4 personen) heb ik de volgende ingrediënten gebruikt:
6 flinke goed doorregen runderlappen
4 grote uien
6 bospeentjes
1 plak ontbijtkoek (1 Snelle Jelle)
Scheut ketjap manis
Flink wat peper en zout
Een eetlepel bloem
Nootmuskaat
150 ml water

Laat de runderlappen op kamertemperatuur komen, snijd ze in grove stukken en kruid ze goed met het zout, de peper en de nootmuskaat. Wentel het vlees door de bloem en bak in een koekenpan met boter aan tot het vlees rondom bruin kleurt. Voeg een flinke scheut ketjap manis toe en laat even flink aanbraden.

Snijd de uien in halve ringen en de wortel in plakjes. Verwarm in een stoofpannetje een flinke klont roomboter en fruit hierin de ui. Voeg het vlees, de vleessappen, de wortel en 150 ml water toe en draai het vuur laag. Breek de plak ontbijtkoek in stukken en voeg bij de stoofpot. Laat vervolgens zo'n drie uur op laag vuur pruttelen tot een heerlijke stoofpot.

Serveer met hutspot of met gekookte aardappels en rode kool.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten