vrijdag 14 december 2012

Winterse cake met appel en koekkruiden

Uren lang in de keuken staan in de weer 'from scratch' (alles helemaal zelf maken) vind ik heerlijk. Van het helemaal zelf maken van deegjes en soepen, sauzen en stoofpotten. Maar soms ben ik ook wel een Keukenprinsesje van het gemak. Want waarom zelf martelen met het maken van bladerdeeg en uren lang staren naar een pan met water en vlees wachten tot het bouillon wordt, terwijl daar prima klant-en-klare producten voor zijn?

Ik schaam me daarom totaal niet wanneer ik weer eens een potje rode kool losdraai of een bakmix uit de kast pak. Ik geef er wel altijd mijn eigen draai aan. Net even dat snufje kaneel en die blokjes appel bij dat potje rode kool en die citroenrasp of wat hazelnootlikeur bij de kant-en-klare cakemix. Zo ben je in een handomdraai klaar en heb je toch de voldoening van iets dat je zelf hebt gemaakt. Ik ben daarin niet de enige, ook Jamie Oliver en Nigella Lawson gebruiken wel eens kant-en-klare producten, 'opleuken' noemt Nigella dat.

Afgelopen weekend maakte ik een winterse cake met een kant-en-klare bakmix voor luchtige cake.
Ik voegde zelf appelschijven, kaneel en koekkruiden toe voor mijn eigen speciale tintje.

Voor één heerlijke winterse cake gebruikte ik:
- één pak bakmix voor luchtige cake en benodigheden (boter, melk en eieren)
- drie appels (ik gebruikte kleine elstar appeltjes)
- 3 eetlepels koekkruiden
- snuf kaneel
- één eetlepel (vanille)suiker
- een ingevet cakeblik

Schil de appels en haal met een appelboor het klokhuis uit de appel. Snijd de appels in schijven en leg deze dakpansgewijs in het bakblik. Strooi wat kaneel en de (vanille)suiker over de appels.

Mix in een grote mengkom de boter zacht en luchtig en voeg de overige ingrediënten toe. Let op dat deze op kamertemperatuur zijn, anders heb je kans dat je beslag in de schift gaat. Voeg de koekkruiden toe en meng deze goed door het beslag. Verdeel het beslag voorzichtig over de appels in de bakvorm en bak in ongeveer een uur gaat in de oven. Controleer de gaarheid door met een satéprikker in het midden van de taart te prikken. Komt deze er helemaal schoon uit? Dan is de cake klaar!! Lekker met een kop thee na een winterse wandeling in het bos.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten