zondag 18 november 2012

Herfstkoekjes: Kaneeltjes van Rudolph!

Het is volop herfst! De bladeren vallen van de bomen, het wordt vroeger donker en het is alweer tijd voor de winterjas. Wat is er dan heerlijker dan op de bank met je favo tv-serie/boek/film, kaarsjes aan en een warm dekentje over genieten van zelfgebakken koekjes die je kunt dippen in de thee! De kaneeltjes van Rudolph van Veen zijn hier zeer geschikt voor. Schoonzusje Daniƫlle maakte ze onlangs al voor de 50e(!) verjaardag van mijn moeder, en het werd tijd dat ik ze zelf ook ging proberen. Hoewel mijn koekjes heerlijk smaakten, waren ze toch iets aan de harde kant, dus volgende keer toch iets korter afbakken. Daarentegen waren ze ideaal om in de thee te dippen, omdat ze dan weer heerlijk zacht werden.

 
Hier komt het recept voor circa 15 kaneeltjes, voor als je zelf ook zin hebt in bakken:


Ingrediƫnten

1 vanillestokje
240 gram (tarwe)bloem
160 gram suiker
1 ei
1 theelepel bakpoeder
1 mespunt zout
1 mespunt kaneelpoeder
60 gram zachte boter

voor de kaneelsuiker:
1,5 eetlepel suiker
1 eetlepel kaneelpoeder

Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Gooi de vanillestokjes niet weg! Stop ze in een pot met suiker, zodat je je eigen vanillesuiker maakt!


De koekjes van Daan,
in hartjesvorm!

Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de suiker, het vanillemerg, ei, bakpoeder, zout, kaneel en boter met elkaar. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor. Dit gaat het beste met je (schone) handen waarbij je de boter fijnwrijft tussen je vingers en daarbij steeds wat bloem meepakt. Kneed tot een soepel deeg. Rol een pil (langwerpige staaf) van het deeg en verpak in plasticfolie. Laat circa 30 minuten rusten in de koelkast. Meng voor de kaneelsuiker de 1,5 eetlepel suiker met de kaneel en haal het deeg uit de koelkast. Snijd in plakjes en haal door de kaneelsuiker. Leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak in ongeveer 15 minuten af in een oven op 170 graden.

 
 
Variatie! Ik bakte ook heerlijke herfstkoekjes met een vleugje speculaaskruiden. Daarvoor nam ik hetzelfde recept als voor de kaneeltjes, maar verving ik de kaneel door twee theelepels speculaaskruiden en liet ik de kaneelsuiker weg. Ook een aanrader!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten