vrijdag 13 april 2012

Eten en vrijdag de 13e? Maak zelf Heksenkaas!


De Paasbrunch tafel
Tijdens de Paasbrunch afgelopen Paasweekend mocht het niet ontbreken: Heksenkaas! Een spread met knoflook en sellery dat heul lekker is op een toastje of stukje stokbrood. dat helemaal niets met heksen te maken heeft, maar wel zo toepasselijk is op deze vrijdag de dertiende!

De spread werd een aantal jaren geleden ontdekt door mijn tante bij 't Kaaskeldertje in Hardenberg. Daar verkochten ze het. Na wat speurwerk op internet en veel proeven (helemaal niet erg) vond ik het recept, kwam erachter dat het helemaal niet moeilijk was en maakte ik het voortaan gewoon lekker zelf. Je kunt het tegenwoordig ook in de supermarkt krijgen. De Zuivelhoeve heeft hun eigen variant op de markt gebracht: Heks'nkaas.

Huisgemaakte Heksenkaas
Maar zelf maken is heel simpel, goedkoper en natuurlijk lekker vers.

Wat heb je nodig? Een bakje sellerysalade (kant-en-klaar) een bakje kruidenroomkaas (bv. Philadelpia), een bosje bieslook of bosuitjes en een teentje knoflook.

Rasp de knoflook in een mengkom. Door de knoflook te raspen krijg je de meest intense smaak uit de knoflook. Voeg dan de bakjes sellerysalade en de kruidenroomkaas toe. Snijd de bieslook of bosuit in dunne ringetjes en meng alles goed door elkaar. Naar smaak nog wat zout en peper en verdeel over de bakjes waarin je het gaat opdienen en zet in de koelkast.

Lekker met een stukje ciabatta of Turks brood!

5 opmerkingen:

  1. Vraagje, ik vind de heksenkaas van de zuivelhoeve erg lekker maar die is erg duur. Dus ik dacht het zelf te maken met jou recept maar het lijkt er niet echt op...of doe ik iets verkeerd?

    Groetjes Angelique

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Angelique!

    Mijn versie van de Heksenkaas zal inderdaad iets anders smaken dan die van de Zuivelhoeve, maar zo vind ik hem het lekkerst! En mijn vrienden en familie zijn er ook helemaal dol op! Ik zag op de website dat de Zuivelhoeve ook prei en peterselie aan hun versie toevoegd.

    Hoe heb je mijn versie precies gemaakt en met welke ingrediƫnten?

    'Het Keukenprinsesje'

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prei,peterselie, knoflook, roomkaas, kwark, mosterd, peper en zout,knoflook, beetje citroensap en azijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lekker! De versie van de Zuivelhoeve bevat geen selderie trouwens. De ingrediƫnten en voedingswaarde staan hier: http://eetpraat.nl/wordpress/index.php/heksenkaas/
    Daar staat ook een ander recept om het zelf te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind het geweldig lekker super bedankt voor jr recept mmmm groeten bernadette

    BeantwoordenVerwijderen